Izvoz srpskog mesa na strana tržišta

Bez autora
May 14 2013

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danilo Golubović i koordinator poslova Uprave za veterinu Zorica Novaković, posetli su mesnu industriju Koteks koja je nakon usaglašavanja sertifikata sa pravilima EU dobila pravo da izvozi meso (baby beef) na tržište Evropske unije, a juče je krenuo prvi kontigent junećeg mesa ka tržištu Italije. Ministarstvo poljoprivrede podržava sve izvozno orijentisane firme, pogotovu one koje su orijentisane prema izvoznim tržištima za klanične proizvode. S obzirom da izvoznici sarađuju i sa individualnim proizvođačima i sa kombinatima Ministarstvo će kroz subvencionisanja tova junadi, genetskog unapređenja, premije za mleko i kreditne aranžmane, omogućiti izvoznicima dobijanje inputa po konkurentnim cenama, kako bi ravnopravno mogli da igraju utakmicu na stranim tržištima.

Izvoz srpskog mesa na strana tržištaDržavni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danilo Golubović i koordinator poslova Uprave za veterinu Zorica Novaković, posetli su mesnu industriju Koteks koja je nakon usaglašavanja sertifikata sa pravilima EU dobila pravo da izvozi meso (baby beef) na tržište Evropske unije, a juče je krenuo prvi kontigent junećeg mesa ka tržištu Italije.

Ministarstvo poljoprivrede podržava sve izvozno orijentisane firme, pogotovu one koje su orijentisane prema izvoznim tržištima za klanične proizvode, izjavio je državni sekretar Golubović. On je dodao da s obzirom da izvoznici sarađuju i sa individualnim proizvođačima i sa kombinatima Ministarstvo će kroz subvencionisanja tova junadi, genetskog unapređenja, premije za mleko i kreditne aranžmane, omogućiti izvoznicima dobijanje inputa po konkurentnim cenama, kako bi ravnopravno mogli da igraju utakmicu na stranim tržištima.

Koordinatorka Uprave za veterinu Zorica Novaković istakla je da će Uprava za veterinu davati podršku izvozu kroz usaglasavanje sertifikata sa zemljama EU i dodala da se pored toga očekuje usaglašavanje i sa drugim tržištima koje zahtevaju ispunjavanje KOSHER i HALAL sertifikata čime će se dodatno otvoriti prostor za izvoz domaćeg junećeg mesa.

Mesna industrija Koteks je jedna od najmodernijih klanica u regionu koja svojim tehnološkim i kadrovskim potencijalima ispunjava i najstrožije standarde. Krajem prošle godine izvezli su više hiljada tona mesa ka Federaciji Rusije tako da je realizovan značajan izvoz i na tom tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik